Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ

Επετειακά μαθήματα υπήρχαν και στα παλιά αναγνωστικά. Βέβαια δεν ήταν σε ξεχωριστή ενότητα, έτσι όπως είναι στα σύγχρονα αναγνωστικά του δημοτικού αλλά συνήθως με τη σειρά της κάθε γιορτής αφού τα περισσότερα αναγνωστικά ήταν χωρισμένα σύμφωνα με τις εποχές του χρόνου. Η γλώσσα καθαρεύουσα ή δημοτική, ανάλογα με την εποχή. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ένα άρθρο εφημερίδας του 1900 όπου σε καθαρεύουσα αναγγέλει την έναρξη του πατρινού καρναβαλιού.


Στο Αναγνωστικό της Β΄δημοτικού του 1956, διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα για τις Αποκριές. Πολυτονικό φυσικά, με καταλήξεις ρημάτων που έχουν καταργηθεί όπως και υπογεγραμμένες...



Το ίδιο κείμενο το συναντούμε στο ίδιο αναγνωστικό αλλά του 1975. Κάποιες αλλαγές (περισσότερο προς την απλή δημοτική) ιδίως στις καταλήξεις ρημάτων είναι εμφανείς...


Στο αναγνωστικό της Β δημοτικού του 1947 το κείμενο για την Αποκριά είναι και αυτό βέβαια σε πολυτονικό αλλά είναι εξίσου κατανοητό και απλό σε απλή γλώσσα που άνετα διαβάζεται και σήμερα από παιδιά της ανάλογης τάξης.



Στο αναγνωστικό της Β' δημοτικού του 1934 βλέπουμε αποκριάτικο κείμενο επίσης σε απλή γλώσσα αλλά με γράμματα περισσότερο καλλιγραφικά. Επίσης και ένα ποίημα αφιερωμένο στη γιορτή της Αποκριάς.



Να και μερικά αποσπάσματα ακόμα από κείμενα αποκριάς:

Στο αναγνωστικό της Γ΄ δημοτικού της Αγγελικής Βαρελλά του 1975 



Αναγνωστικό Β΄δημοτικού (εδώ οι Αποκρηές με η)



Αναγνωστικό Β' Δημοτικού του 1935



...και από μαθητικό βοήθημα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου