Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Πρωτομαγιά αύριο και όλοι ετοιμάζονται να πάνε μια εκδρομή. Στα χωριά τους, σε γνωστούς, στην εξοχή ή έστω μια βόλτα στη γειτονιά τους για να χαρύνε την ανοιξιάτικη φύση και να φτιάξουν το πατροπαράδοτο μαγιάτικο στεφάνι και έτσι να "πιάσουν" τον Μάη. 
Σκέφτηκε όμως να πάει κάποιος στην Πλαγιαστή; Εκεί που υπάρχει και το πολύ ωραίο περιβόλι του Λεωνή; Μάλλον όχι αφού κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για φανταστικό μέρος, το οποίο όμως επισκεφτήκαμε όλοι εμείς που πήγαμε δημοτικό σχολείο στις δεκαετίες 50 - 70, αφού στο Άναγνωστικό της Β΄ δημοτικού υπήρχε το σχετικό κείμενο.

Το Αναγνωστικό της Β΄ Δημοτικού με πρώτη έκδοση το 1954 

Έτσι θα θυμηθούμε ξανά τις λέξεις που έπαιρναν περισπωμένη (πάμε, ερωτούσαν, Λεωνή κλπ.), ψιλές και δασείες (από, αυτό, ερωτούσαν κλπ. - ψιλή), (ημέρες, όπου, ήλιος κλπ. - δασεία), ρήματα που τελειώνουν σε (είχε βγη, είχαν μαζευθη, θα βρεθη κλπ.), λέξεις με υπογεγραμμένη (σημείο του γραπτού λόγου που έμπαινε κάτω από το α, η, ω, και αντιστοιχούσε στο ι των καταχρηστικών διφθόγγων της αρχαίας ελληνικής) (όποιος αργήση, να τα πάρη, θα βρεθη κλπ.), αρκετές λέξεις στην καθαρεύουσα (πάρωμεν, εμελετούσαν, παρεκίνησε, όρεξις κλπ.), λέξεις με διαφορετική πλέον ορθογραφία (σακκουλάκια με 2 κ, είχεν, έλεγεν κλπ. με κατάληξη ν στο τέλος), τόνοι και πνεύματα βέβαια και στις μονοσύλλαβες λέξεις (και, ο, του κλπ.)
Μετά το κείμενο ακολουθεί και 2ο μάθημα με το ποίημα του Άγγελου Βλάχου (Ο Μάιος). Μάλιστα ο Μάιος με διαλυτικά στο ι!!


Η τρίτη στροφή του ποιήματος ορθογραφία για αύριο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου