Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Μήνας Καλοκαιριού ο Ιούνιος, λίγες μέρες ακόμα για τη λήξη της σχολικής χρονιάς και ακολουθούν 3 μήνες ξεκούρασης και ανεμελιάς για τους μαθητές. 
Ας δούμε λοιπόν μερικά μαθήματα που αναφέρονται για το καλοκαίρι και τις διακοπές μέσα από παλιά αναγνωστικά του δημοτικού σχολείου αλλά και μια παρουσίαση με εικόνες από τις αγαπημένες ακτές για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, τις πλαζ Θερμαϊκού κόλπου (Τότε η Χαλκιδική ήταν προνόμιο λίγων...).

Το ωραιότατο μάθημα από το αναγνωστικό Γ δημοτικού της Αγγελικής Βαρελλά. Εδώ διαβάζουμε και με νοσταλγία (όλοι εμείς που πήγαμε σχολείο τη δεκαετία 70 - ίσως και παλιότερα) και τα παραγγέλματα "Μεσολαβή - Επίκυψη - Μεταβολή".




Η ίδια συγγραφέας στο νέο (τότε) αναγνωστικό της Γ δημοτικού (1η έκδοση 1979) αναφέρεται σε μια φανταστική συναυλία του καλοκαιριού και έτσι δίνεται και η ευκαιρία να παρουσιαστούν και κάποια μουσικά όργανα.

 

Από αναγνωστικό επίσης της Γ δημοτικού (1ης έκδοσης 1955 - Β. Πετρούνιας, Φ. Κολοβός, Σ. Σπεράντσας, Α. Μεταλλινού) διαβάζουμε ένα πολύ ωραίο κείμενο για το καλοκαίρι και τις συνήθειες των ανθρώπων. Συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία .

 

Στο αναγνωστικό της Β δημοτικού, η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει 18 μαθήματα σχετικά με το καλοκαίρι. Δείτε το ωραίο ποίημα του Χάρη Σακελλαρίου γι' αυτό. 



Σε ένα σχετικά πιο πρόσφατο αναγνωστικό της Β δημοτικού (Α. Βαρελλά - Φ. Σταθάτου, δεκαετίας 80), διαβάζουμε ένα ωραίο κείμενο για τις χαρές της θάλασσας που τελειώνει με ένα ωραίο ποίημα του Ο. Ελύτη. 

 

 

Στο αναγνωστικό της Δ δημοτικού (δεκαετίας 70), στον 4ο κύκλο που αναφέρεται για το καλοκαίρι, ξεχωρίζει το 1ο μάθημα που είναι το εξαίρετο ποίημα του Κωστή Παλαμά.

 


Σε ένα πολύ παλιό αναγνωστικό της Γ δημοτικού (1η έκδοση 1949), διαβάζουμε παροιμίες για τους μήνες του καλοκαιριού.




Στο αλφαβητάριο της Β δημοτικού (1η έκδοση 1973) αναφέρεται στο καλοκαίρι το πολύ ωραίο ποίημα του Γ. Βιζυηνού.

  


Σε ένα παλιό επίσης αναγνωστικό της Στ δημοτικού (1η έκδοση 1949) διαβάζουμε το ποίημα του Στ. Μαρτώκη.



Σε αναγνωστικό της Στ δημοτικού (δεκαετίες 60 - 70) επίσης διαβάζουμε ένα ποίημα για το καλοκαίρι, χωρίς να αναφέρεται ο ποιητής, ίσως να είναι κάποιου από τη συγγραφική ομάδα του βιβλίου (Ευάγγ. Π. Φωτιάδης, Ηλίας. Π. Μανιάτης, Γ. Μέγας, Δ. Οικονομίδης, Θ. Παρασκευόπουλος)

 
Τέλος, ιδιαίτερη συλλεκτική αξία έχει και το αναγνωστικό καθαρεύουσας Ε δημοτικού δεκαετίας 1930 όπου στο ποίημα του Αλ. Κατακουζηνού "Καλοκαίρια" διακρίνουμε λέξεις στην καθαρεύουσα καθώς και υπογεγραμμένη!!

 

 

...σίγουρα οι παλιότεροι θα θυμηθούν τα νιάτα τους στην παρακάτω παρουσίαση...

e-dimotiko.gr/mydocs/feggaraki/plaz.pps